Delen |

Nátuurlijk Gezond! Huidklachten

Nátuurlijk Gezond! Nieuwsbrief huidklachten


 

 

De oorzaak van huidklachten kan heel divers zijn. Soms is er ook een relatie met de spijsvertering. Het is dus belangrijk om alle factoren te bekijken die een rol kunnen spelen in het ontstaan van huidklachten. 

 

 

Wat kun je alvast zelf doen bij huidklachten? 

 


 

 

 

U kunt hier klikken om te kijken of u voor vergoeding van consulten in aanmerking komt

 

 

 

 

 

 

Als therapeut breng ik alle factoren in kaart die een rol kunnen spelen bij de huidklachten. Soms is een behandeling complex en soms ook simpel. Dit hangt af van de oorzaak, aard en hoe lang het eczeem er al is. 

 

 

 

 

 

Praktijk Fontaine
Jodenbreestraat 110
1011 NS Amsterdam
Tel: 020-6247918
[email protected]
www.natuurlijkegeneeskunde.nl

Jeuk, eczeem en krabben

 

Kinderen hebben maar al te vaak last van eczeem. Soms tot overmaat van ramp voor de ouders die hun kroost continue zien krabben of (hormoon)zalf smeren. Een gevolg is vaak witte plekjes die achterblijven op de huid. De meeste mensen bezoeken een natuurgeneeskundige of homeopaat (eczeem staat in de top tien van klachten in mijn praktijk) en soms de dermatoloog. 

 

De huid, ons grootste uitscheidingsorgaan

 

Mijn visie op gezondheid is gericht op het achterhalen van de oorzaak van de klacht en het beïnvloeden daarvan. Eczeem kan dan gezien worden als symptoom (uitingsvorm) van het lichaam dat er een te grote belasting is. Is er sprake van een familiaire belasting dan zijn de klachten vaak hardnekkiger.

 

De oorzaak van huidklachten kan dus divers zijn. Soms is er een relatie met de spijsvertering. Ook een allergische reactie, de gevoeligheid voor bepaalde stoffen en bijvoorbeeld het ‘contact’ dat je kindje heeft met de buitenwereld, kan een rol spelen. Vaak zie je berg bij baby’s omdat ze moeten wennen aan hun nieuwe omgeving, hun meest gevoelige huid (op het hoofdje) moet zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Stof om over na te denken.

 

Wat kun je alvast zelf doen?  

 

Vanuit de fytotherapie (kruidengeneeskunde) –uitwendig-

 

Voor droge huid en het verzachten van pijnlijke plekjes – Goudsbloem crème (Calendula)

Bij warme, brandende plekjes die ook zeer doen – Weegbreezalf (Plantago)

Voor berg – olijfolie inwrijven in de schedelhuid, s'nachts laten zitten en de volgende dag uitwassen (nooit korstjes eraf halen al is dat esthetisch mooier)

 

Kruiden –inwendig- (tinctuur)

 

3x daags 20 druppels bestaande uit 5 druppels van Grote klis (Articum lappa) plus 10 druppels Butternut (Juglans cinerea) en 5 druppels Leptandra.

 

Voor de smaak kun je dit oplossen met water en een klein beetje diksap. Kinderen onder 3 jaar oud halve dosis.

 

Homeopathische geneesmiddelen

 

Er zijn een aantal homeopathische middelen die relatief vaker voorgeschreven bij huidklachten. Denk aan Sulphur (erg jeuk, brandende voetzolen), Ars. Album (uitslag is rood en brandend), Urtica urens (uitslag met blaasjes), Hepar (de kinderen die vaak ook een barstje in hun lip hebben) , Psorinum (als erfelijke belasting een grote rol speelt).

 

Opmerking: Om een goed en passend homeopathisch middel voor te kunnen schrijven is een consult nodig. Dit is de  reden waarom wetenschappelijk onderzoek lastig gaat volgens de huidige normen van onderzoek. Bij 1 klacht kunnen wel 20 middelen (of meer) geïndiceerd zijn. Homeopathie is niet klacht gericht, maar mensgericht. We noemen het een empirische wetenschap, gebaseerd op ervaringen en rapportage. Genoemde middelen zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek tot dosering D12. Alleen op recept van homeopathisch arts of therapeut wordt een hoge dosering voorgeschreven.

 

Wat kan Praktijk Fontaine betekenen?

 

Het in kaart brengen van alle factoren die een rol kunnen spelen bij de huidklachten. Soms complex, soms simpel. Behandeling is individueel afgestemd. 

 

PS, huidklachten staat in de top 10 van de meest gezien klachten van kinderen in mijn praktijk (naast bedplassen, slaapstoornissen, luchtwegklachten, adhd, otitis media, chronische luchtweginfecties en buikpijn).

 

Vragen? Bel / mail gerust

 

Groetjes, 

Rachel

 

[email protected] 

www.natuurlijkegeneeskunde.nl