Delen |

Nátuurlijk Gezond! Slapeloosheid bij kinderen

Nieuwsbrief 

Nátuurlijk Gezond!

november 2009

Slapeloosheid bij kinderen (en hun ouders)

 

faye.jpg

 

Voor slapeloosheid door darmkrampjes met winderigheid kun je een verse thee maken

 

 

In de decembermaand hebben veel kinderen last van slapeloosheid door opwinding. Wat kun je zelf doen?

 

 

Wilt u iets vragen, bel dan gerust.

020-6247918

 

 

 

Zorgeverlenersnummer, AGB code is 90.037457. Aangesloten bij de beroepsvereniging NWP.

 

Praktijk Fontaine
Jodenbreestraat 110
1011 NS Amsterdam
Tel: 020-6247918
[email protected]
www.natuurlijkegeneeskunde.nl

Doornroosje en haar papa of mama

 
Een slaapprobleem is meestal niet schadelijk voor de gezondheid van je kroost. Voor ouders daarentegen kan het een zorg zijn. Onregelmatige werktijden of een drukke dag gehad, je wilt ook graag zelf een goede (nacht)rust. In bed laat ieder kind zijn eigen slaappatroon zien. Wat kun je doen om een rustige slaap te bevorderen?
 
Slapeloosheid door krampen  
 
Een kind met darmkrampjes jammert zachtjes, slaapt onrustig, is winderig en huilt voordat hij wakker wordt. Je kind heeft dan het soort buikpijn alsof hij teveel voeding met een ‘koude’ energie (appel, meloen, komkommer, kwark, ui of bonen) heeft gegeten.
Mocht koemelk een rol spelen, probeer dan soja- of geitenmelk. Treden de krampjes op bij de overgang naar vaste voeding, voeg dan een beetje gemberwortel of een mespuntje gemalen kruidnagel toe.
 
Voor de winderigheid kun je gemakkelijk een verse thee maken bestaande uit dillezaad, venkelzaad, kruidnagel en gember. Voeg een theelepel honing toe en je hebt een heerlijk, verwarmend drankje! Ook voor papa of mama.
 
Slapeloosheid door opwinding of gekruid eten
 
Je kindje is overdag én als hij naar bed moet zeer levendig. Zodra je het lichtknopje uitdoet, wil hij klauteren, spelen en eist hij aandacht. Vanuit de Chinese natuurgeneeskunde omschrijft men dit als teveel ‘warmte’ in het lichaam. Je kunt dit gevoel vergelijken met het lastig in slaap vallen tijdens een warme, zomerse avond. Voldoende water drinken is dan belangrijk. Ook een thee van Lindebloesem of een tinctuur van hartgespan, passiebloem en hop werkt prima!
 
Overdag dromerig en s’nachts spoken?
 
Je ziet dit beeld bij kinderen met een vermoeid gestel en gebrekkige eetlust. Een zwakke doorstroom van energie in het lichaam van je kind, kan een oorzaak zijn van regelmatig wakker worden. Je kind blijft s’nachts dreinen totdat jij er gehoor aan geeft.
De beperkte ruimte van de baarmoeder nabootsen (bakenen) is alleen voor de allerjongsten. Kleine kinderen kunnen zichzelf opzettelijk wakker houden voor troost en aandacht. Vertrouwen geven en vasthouden werkt de gehele kindertijd gunstig.
Aangeleerde activiteiten die prikkelen voor het slapen gaan (lezen en computeren) zijn moeilijk af te leren. Buitenlucht en je kind zo nu en dan laten logeren helpt.
 
Jouw slapeloosheid
 
Heb jij last van slapeloosheid denk dan in ieder geval aan het aminozuur tryptofaan. Dit wordt in ons lichaam omgezet in serotonine. Tryptofaan zit in tropisch fruit (mango en ananas), brood en melk. Dit laatste is niet voor niets, samen met anijs Grootmoeders slaapmutsje.
Tot slot; handig om in huis te hebben is een tinctuur van citroenmelisse en hartgespan, voor een nog gezondere (nacht)rust.
 
Groetjes,
Rachel Fontaine
 
PS, vanaf vandaag ben ik ook te vinden op het online spreekuur van het gezondheidsplein, zie www.gezondheidsplein.nl