Delen |

Nátuurlijk Gezond! Chronisch verkouden kinderen

Nieuwsbrief nátuurlijk gezond voor kinderen

 

Uw kind chronisch verkouden?

 

"Dan is de kans groot dat uw kind moeite heeft met de opbouw van een goed immuunsysteem. Dit leidt vaker tot klachten aan de luchtwegen, allergische klachten en soms astma".

 

Iets aan te doen? 

Ja, vaak wel!    

 

Wilt u een afspraak maken? Klik hier.

Of bel: 020-6247918

 

 

kind2.jpg

 

 

Consulten worden geheel of gedeeltelijk vergoed.

Klik hier voor een overzicht 

 

 

kind3.jpg

 

 

 

Informatie over de praktijk en behandelingen vindt u op de website

www.natuurlijkegeneeskunde.nl

 

 

De praktijk is gevestigd aan de Jodenbreestraat 110, Amsterdam

 

Telefonisch bereikbaar van ma-vrij van 09.00 - 18.00 op 020-6247918 of mail naar

[email protected]

 

Praktijk Fontaine
Jodenbreestraat 110
1011 NS Amsterdam
Tel: 020-6247918
[email protected]
www.natuurlijkegeneeskunde.nl

Snottebellen en zakdoeken 

Veel kinderen zijn chronisch verkouden. Heesheid, malaise, vermoeidheid, minder lucht, soms keelpijn en natuurlijk de bekende snottebel zijn de belangrijkste symptomen. Een chronisch verkouden kind is meestal ook gevoelig voor pollen en vatbaarder voor griep.

 

Broeiplaatsen 

Het is normaal dat kinderen snel verkouden worden omdat het afweersysteem onvolgroeid is. De crèche, veranderlijk weer, de overgang van winter naar zomer, vermoeidheid en gespannenheid werken verkoudheid in de hand. Een klassieke verkoudheid kenmerkt zich door ‘drie dagen om te komen, drie dagen om te blijven en drie dagen om te gaan’. Als de neusloop telkens terug keert is er sprake van een chronische verkoudheid of chronische catarre (slijmvliesontsteking). Een lichte verkoudheid hoeft niet behandeld te worden, de chronische (catarre) wel.  

 

Gevoeligheid van het slijmvlies

Bij chronische klachten kijken we natuurgeneeskundig naar de oorzaak, niet naar de specifieke bacterie of het virus. Waarom wordt het ene kind wel en het andere niet verkouden? Bij deze kinderen is er sprake van een overdreven gevoeligheid van de slijmvliezen waardoor bij de minste prikkel het verdedigingsmechanisme al in werking treedt.   

 

Soorten verkoudheid

  1. Waterig, dunne, heldere neusloop als water uit de kraan. Kind is neerslachtig. 

  2. Catarrale verkoudheid. Uitscheiding is dik en geel. Kind ziet bleek en is prikkelbaar. Tong is meestal grijs beslagen en plakt een beetje.
  3. 'Hete verkoudheid'. Dikke, plakkerige uitscheiding. Neus doet zeer. Snelle polsslag. Kind is rusteloos en 'kleverig'. Tong is vaalgeel beslagen. 
  4. Chronische verkoudheid. Lijkt nooit helemaal te genezen, komt en gaat. Neusloop varieert van waterig tot helder en dik. Opgezette klieren, weinig eetlust, gevoelig voor allergieen, hoest en het ontwikkelen van astma.   

Weerstand alvast versterken? Voeding

  1. Let op het suikergebruik van uw kind. Voeg geen extra suiker toe. We eten veel bewerkte producten waar al een grote hoeveelheid in verwerkt is. Het beperken van suiker is één van de vele manieren om de weerstand van uw kind te versterken.
  2. Vervang frisdrank en gezoete vruchtensappen door diksap van de natuurvoedingswinkel, te krijgen in vele smaken. De meeste kinderen vinden dit erg lekker.
  3. Maak een feestje van groenten, vis, bonen, peulvruchten, granen en noten. U kind leert op deze wijze natuurlijke smaak herkennen.  Doe alsof het friet is!

Weerstand alvast versterken? Fytotherapeutica

  1. Bij de start van de verkoudheid. Echinacea tinctuur 50 druppels en daarna ieder uur 10 druppels. Preventief is de dosering 3xdgs 10 druppels (ook handig om mee te nemen op vakantie bij temperatuurschommelingen).
  2. Smaakvolle thee (liefst met honing), werkt ontstekingsremmend en bevorderd het zweten. Lindebloesem (20gr), stalkaarsbloesem (20gr), vlierbloesem (20gr), rozebottels (20 gr), tijmkruid (20 gr).
  3. Voor kinderen onder de vier jaar kun je het beste kiezen voor een thee van vlierbloesem en lindebloesem. Zo heet mogelijk drinken. Denkt u nu aan uw eigen verkoudheid, drink dan een kopje van deze thee voordat u de sauna bezoekt om het zweten te bevorderen.

Meer nodig dan bovenstaande?

Tijdens een intake gesprek kijken wij samen wat voor ondersteuning het best bij u kind past. Behandeling is gericht op de fysieke klacht en op de gemoedstoestand. U kunt denken aan de inzet van fytotherapeutica, voedingsadvies, indien nodig pedagogisch advies (als eten / voeding een thema is) en de inzet van passende homeopathische geneesmiddelen (geen zelfzorgproducten), welke alleen voorgeschreven kan worden door arts en/of erkend therapeut.  

 

Vragen? Bel, mail gerust!

 

Vriendelijke groet,  

 

Rachel Fontaine

 

foto_voor_1e_nieuwsbrief.jpg 

Aangesloten bij de Werkgroep voor Praktizijns in de Natuurlijke geneeskunst , de NWP, met een licentie voor natuurgeneeskunde en homeopathie. Registratienummer P-1493. Daarnaast afgestudeerd in de Pedagogiek, als opvoedingsondersteuner.

Zorgverlenersnummer, AGB code is 90.037457